Zlatorogeci odgovarjajo: Mladi nadebudni trener Jernej Kolšek

IME IN PRIIMEK:

Jernej Kolšek

TRENERSKI STAŽ:

Trenutno teče moje 2. leto trenerskega staža

KOŠARKARSKA IZOBRAZBA:

Trener mladih

DOSEDANJI KLUBI:

KK ZLATOROG LAŠKO

KDAJ SI SE ZAČEL UKVARJATI S KOŠARKO?

Že, ko sem obiskoval vrtec, sem velikokrat z mamo odšel v Tri lilije na tekme, saj je bilo takrat Laško v svojih zlatih časih, ko so igrali Evropske pokale in bili v državnem prvenstvu vedno pri vrhu. Takrat sem se navdušil nad košarko in z vstopom v osnovno šolo tudi začel trenirati pri trenerju Silvotu, ki je posledično kriv, da sem se takoj zaljubil v ta šport. Res pa je, da takrat drugega šport razen košarke v Laškem skoraj nismo poznali in smo se tako skoraj vsi fantje tudi odločili, da bomo trenirali košarko.

KDO TE JE NAVDUŠIL ZA KOŠARKO?

Za košarko so me najbolj navdušili starejši prijatelji iz blokovskega naselja kjer sem živel, saj so se prav vsi ukvarjali z košarko. In ker sem bil zelo energičen in radoveden sem jih redno spremljal pri igri. Tako, sem tudi sam začel trenirati košarko, da sem se jim lahko pridružil pri igri. Bili so mi kot nekakšni prvi mentorji in mi tudi kdaj pokazali kakšen trik in dali kakšen nasvet.

ZAKAJ SI SE ODLOČIL ZA TRENERSKI POKLIC?

Proti koncu srednje šole, ko smo se morali odločati za vpis na fakulteto sem ugotovil, da je edino kar me v življenju zanima šport oziroma bolj natančno košarka. V košarki sem dober in zaradi tega sem se tudi vpisal na fakulteto za šport. Uvidel sem da si življenja brez oranžne žoge ne predstavljam.

Za trenerski poklic sem se odločil predvsem zato, da svoje znanje, ki sem ga pridobil pri udejstvovanju v košarki prenesem na naslednje generacije. Ne samo, da jih učim o košarki ampak, da jih učim tudi o zdravem načinu življenja, zdravem načinu gibanja, zdravi prehrani in jih pripravljamo tudi na življenje.  Vse to mi predstavlja nekakšno poslanstvo, da poizkušam čim več otrok pripraviti do tega, da se vsakodnevno gibajo in niso za računalnikom in da v življenju postanejo vrhunski športniki ali pa odlične osebe.

KDO JE TVOJ VZORNIK?

Uf težko vprašanje. V prostoru bivše Jugoslavije vsekakor košarkarski  mozart Dražen Petrovič, čeprav je preminil kmalu po mojem rojstvu. Vendar je njegova zapuščina tako velika, da mimo takšne legende seveda ne moremo iti. Poleg njega pa sem vedno občudoval Kobeja Bryanta. Ko sem resneje začel spremljati košarko se je kariera in zvezda Bryanta začela vzpenjati. Njegov slog igre je bil nekaj posebnega in vedno znova je znal navdušiti košarkarske navdušence. Če pa gledam samo iz trenerskega vidika pa je vzornikov več. Od vsake trenerske legende lahko potegneš nekaj zanimivega, ki kasneje v trenerski karieri pride še kako prav.

ZA KATERI KLUB NAVIJAŠ V SLOVENIJI, EVROLIGI IN LIGI NBA ?

V Sloveniji vsekakor za KK ZLATOROG, saj je to klub, ki je močno vplival na moje otroštvo, danes pa je ta vpliv seveda še večji in bi zanj naredil zelo veliko stvari saj mislim, da sem še vedno klubu dolžan za vse kar me je naučil v vseh teh letih. V Evropi navijam za Real Madrid predvsem zaradi Luke Dončiča, rad pa pogledam tudi tekme CSKA-ja oziroma Miloša Teodosiča. V ligi NBA pa že od nekdaj navijam za ekipo Los Angeles Lakers četudi so že nekaj let na repu lige.

NBA ALI EVROLIGA?

Če gledamo atraktivnost in fizično pripravljenost vsekakor NBA. Redno si ogledam najlepše in najboljše akcije preteklega dneva. Vseeno pa si v celoti raje ogledam Evroligaško tekmo kjer je več poudarka na obrambi, ki je zame najbolj pomemben element košarke. Vsekakor pa v Evropi manjka fenomenalnih zabijanj in lepih akcij.

KAJ TI JE NAJBOLJ VŠEČ PRI KOŠARKI?

Pri košarki mi je najbolj všeč, da je to hitra, precizna, atraktivna igra pri kateri potrebuješ veliko različnih sposobnosti, da postaneš odličen igralce. Ni dovolj samo telesna zmogljivost ampak je potreben tudi intelekt, ki se kaže v samem dojemanju igre. Ena izmed stvari je tudi, da si lahko pri košarki zelo inovativen in kreativen kar seveda izboljšuje naše možgane.

Všeč mi je tudi to, da je košarka šport, ki teži k temu, da se igralci medsebojno povežejo in delujejo kot eno. Tako se naučijo sodelovanja, komunikacije, spoštovanja stkejo pa se tudi nova prijateljstva. Vse te stvari zelo pomagajo mladim osebam v kasnejšem življenju. V tej igri ni prostora za egoizem saj je potrebno močno sodelovanje 5 igralcev, da pridemo do skupnega cilja torej spraviti žogo skozi obroč. Če jim košarko pravilno predstavimo in jih pravilno usmerjamo košarka uči samo pozitivne stvari, ki so pomembne za osebnostni razvoj otrok.

KATERI JE TVOJ NAJVEČJI DOSEŽEK?

Tukaj o rezultatskih dosežkih kot igralec in trener ne bom govoril, saj so drugotnega pomena. Največji dosežek je to, da lahko vsak dan, vsak trening otroke učim o košarki oziroma o gibanju nasploh. Da jih pripravim do tega, da zapustijo svojo cono domačega udobja in se pridejo gibati in naredijo nekaj zase. Da razmišljajo kreativno in se zabavajo ter spletejo nova prijateljstva.

KAJ JE TVOJ ŽIVLJENJSKI CILJ?

Moj življenjski cilj je postati dobra oseba in dober trener, ki bo pomagal otrokom na njihovi življenjski poti in jih usmerjal k njihovim ciljem. Mislim, da je to nekaj kar otroci v današnjem času najbolj potrebujejo.

KAJ POČNEŠ V PROSTEM ČASU?

Prosti čas najraje preživim s punco, družino in prijatelji. Vedno se seveda najde tudi čas za kakšen daljši sprehod, obisk gora ali pa partijo tenisa. Je pa v prostem času vsekakor čas tudi za košarko. Ob slabem vremenu pa si pogledam kakšen film ali pa košarkarsko tekmo.