Zlatorogeci na regijskem selekcioniranuj

Regijsko selekcioniranje je projekt, ki ga organizira Košarkarska zveza Slovenije, v katerem sodeluje več kot 350 mladih nadarjenih košarkarjev ter preko 100 trenerjev iz vseh slovenskih košarkarskih klubov.

Projekt pri fantih poteka v obdobju dveh let (U13, U14). Razdeljeni so v štiri večje regije (VZHOD 1, VZHOD 2, ZAHOD 1, ZAHOD 2) znotraj katerih združimo najbolj nadarjene posameznike klubskih selekcij, ki spadajo v posamezno regijo.

Namen selekcioniranja je sistematično pregledati in predvsem individualno delati s skupino najbolj nadarjenih igralcev košarke, starih od 12 do 14 let. S sodelovanjem klubskih trenerjev, ki vodijo področne selekcije, skušamo zagotoviti povečanje učinkovitosti reprezentančnega selekcijskega procesa in strokovnega dela v klubih. Samo z medsebojnim sodelovanjem namreč lahko upamo na svetlo prihodnost klubske in reprezentančne košarke v Sloveniji.

Fantje v dveh letih sistematičnega dela v okviru regijskega selekcioniranja opravijo enajst treningov, odigrajo sedem turnirjev ter sodelujejo na košarkarskem kampu KZS v Postojni, na katerem se formira pionirska reprezentanca Slovenije. Vrh oziroma cilj projekt doseže z nastopom dveh pionirskih reprezentanc na mednarodnem turnirju reprezentanc do 14 let – SLOVENIA BALL.

Letos ima KK Zlatorog kar nekaj fantov, ki sodelujejo v tem programu. Pri regijskem selekcioniranju za fante stare 14 let naš klub zastopajo Jan Ribežl, Jakob Lesjak, Gregor Špan in Žan Špiler. Poleg njih je v skupini še 24 drugih fantov, ki prahajajo iz klubov po celi Sloveniji (ECE Celje, Grosuplje, Krka, Metlika, Rogaška, Rudar,Tajfun, Terme Olimia). Konkurenca je zelo močna fantje pa so letos svoje znanje kazali že dvakrat in sicer so prvi trening izvedli v mesecu oktobru v Grosuplju, drugi trening pa so imeli včeraj v Laškem. Na včerajšnjem treningu je bil poudarek na zaključkih in menjavi in&out na koncu treninga pa še nekaj poudarka na širjenju v napadu. Fantje so imeli kar nekaj problemov in so potrebovali veliko časa, da so začeli vaje izvajati pravilno.  Nekaj utrinkov je za nas strnil igralec Zlatoroga Jan Ribežl.

Jan Ribežl:”V ponedeljek je na OŠ Debro potekal 2. trening regijskega selekcioniranja MU14 VZHOD 2. Trening je potekal nekoliko drugače saj ni bil zelo fiizično naporen ampak je vseboval vaje,ki so zahtevale veliko razmišljanja in zbranosti. Glavna naloga treninga je bila vzpostaviti dobro komunikacijo v igri. Za vsak skok in za vsako žogo je potrebno komunicirati z soigralci. Trening je bil zelo zanimiv, poučen in družaben saj smo z soigralci spletni že prave prijateljske vezi.”

Na selekcioniranju za MU 13 pa ima Zlatorog nekaj več svojih predstavnikov. Kot vodilni klub v regiji ima tako kar 9 fantov, ki zastopajo barve kluba na teh treningih. Edini trening do sedaj je potekal v Hrastniku nanj pa so bili povabljeni naslednji Zlatorogeci : Valentin Gartner, Luka Djuričič, Filip Duškov, Vid Mumelj, Tibor Anteševič, Aljaž Stupan, Filip Pirš, Miha Kovač in Vanja Vlaović. Klubov, ki imajo predstavnike na teh treningih pa je nekaj manj in sicer so vključeni ECE Celje, Hrastnik, Rudar, Zlatorog. Tudi na tem treningu so pod budnim očesom trenerjev iz košarkarske zveze pilili svoje znanje poudarek pa je bil na pravilnih menjavah, podajah in koordinaciji rok in nog. Fantje so opravili odličen trening in se pokazali v zelo dobri luči. Nekaj občutkov nam je zaupal Luka Djuričič.

Luka Djuričič:”V ponedeljek smo odšli v Hrastnik Kjer smo imeli prvi trening regijskega selekcioniranja. Bilo je zelo zanimivo, saj smo večji del treninga namenili pravilni izvedbi menjave spredaj in med nogami. Še posebej so mi bile všeč vaje na začetku treninga kjer smo s pomočjo koordinacijske lestve izvajali skipinge zraven pa vodili žogo in tako utrjevali koordinacijo rok in nog. Trening je minil zelo hitro saj smo delali veliko zabavnih stvari.”

Regijsko selekcioniranje se spet vrne v mesecu decembru z novimi treningi in novimi vsebinami. Našim fantom pa želimo veliko uspešnih treningov na regijskem selekcioniranju in predvsem to, da iz teh treningov odnesejo kar se da največ znanja.